Dutch Health Week | 6 t/m 13 april 2025
Tijdens Dutch Health Week kon je als bewoner of (zorg)professional allerlei activiteiten en evenementen bezoeken rond de nieuwste trends in gezondheid en zorg – van onderwijs en cultuur tot sport, eten & drinken, beauty, beurzen & congressen en zorg & welzijn.
Welke activiteiten, tentoonstellingen en events werden er tijdens Dutch Health Week 2025 georganiseerd voor bewoners van de stad en regio Utrecht?
15:00
Ontbijt Challenge: Dutch Health Week
Start je reis naar een gezondere leefstijl met onze Ontbijt Challenge tijdens de Dutch Health Week! Op zondag 6 april om 15.00 uur bespreken we het belang van een goed ontbijt voor je energie en gezondheid. De hele week door verkennen we basisgewoontes voor een gezond leven, van hydratatie tot voedzame tussendoortjes. Of je nu een expert bent of net begint, deze challenge biedt praktische tips en nieuwe inzichten. Doe mee op 6 april en ontdek hoe een goed ontbijt de basis vormt voor een gezond leven.
10:00 – 19:00
De polsdiagnose is in de lange traditie van de ayurvedische geneeskunde van groot belang en neemt bij Maharishi Ayurveda een centrale plaats in. Laat je persoonlijk en empathisch adviseren: je krijgt vele tips over de voor jou optimale ayurvedische voeding en een echt gezondheid bevorderende levensstijl.
Boek nu je polsreading. En ervaar het zelf! Krijg -HET ayurvedische inzicht- van je levensstijl.
Je krijgt een 30 minuten durende polsdiagnose van onze Vaidya (ayurveda expert) die door deze techniek je balans en disbalans van je dosha’s voelt. De Vaidya geeft op basis daarvan advies op maat betreffende dieet, levensstijl, lichaamsbeweging en andere waardevolle ayurvedische tips.
Vanuit de overtuiging dat zowel kunst als yoga een positieve invloed hebben op de mentale gezondheid, organiseert het Centraal Museum op zondag 13 april de activiteit Kunst in beweging.
Kunst in beweging begint met een yogales vinyasa gegeven door Eline Katsma. Na de yoga krijg je een gezonde smoothie én een introductie op de tentoonstelling Good Mom / Bad Mom. Die je vervolgens mag bezoeken onder leiding van een museumdocent tijdens een speedtour. Gewoon lekker in je yoga outfit!
Programma
Sessie 1
Sessie 2
Goed om te weten:
Locatie: De Tuinzaal, entree via de Nicolaasdwarsstraat 14
Prijs: €17,50. Dit is inclusief entree Centraal Museum, rondleiding, Yoga sessie en een healthy smoothie.
Ticket verkrijgbaar via https://tickets.centraalmuseum.nl/nl/kunstinbeweging/tickets
Over de tentoonstelling
Good Mom/Bad Mom is een tentoonstelling over moederschap, over zorgdragen, over de politiek van de baarmoeder, over emancipatie. Supermama. Spijtouder. Ravenmoeder. Single mom. Bewustniet-moeder. Wensmoeder. Bonusmoeder. Adoptiemoeder. Co-moeder. Niet-meer-moeder. Nooit-moeder. Het moederschap kent talloze varianten. Met Good Mom/Bad Mom ontrafelt het Centraal Museum de clichés, mythes en stigma’s van het moederschap en creëert ruimte voor een meer geëmancipeerd ouderschap.
Kunst in beweging is onderdeel van het programma van de Dutch Health Week, georganiseerd door Jaarbeurs. Het gezamenlijke doel: samen gezond!
Druk, druk, druk! Werk speelt een belangrijke rol in ons leven. In het beste geval geeft het plezier en voldoening. In het slechtste geval maakt het ons doodongelukkig. Wat betekent werk voor jou?
In de Grote Werk-test onderzoek je de rol van werk in ons leven. Wat zie jij als een gezonde werk-privébalans? Op welke manier geeft werk jouw leven zin? En welke moeilijke keuzes zou jij maken om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen? Doe mee met online experimenten op sg.uu.nl/test
De Grote Werk-test sluit aan bij de Dutch Health Week omdat we het thema werk, zingeving en gezondheid onderzoeken. Je leert als bezoeker meer over deze thema’s, maar draagt ook bij aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek met je data.
Art of Health is een serie van drie expositielocaties in Utrecht en Amersfoort tijdens de Dutch Health Week (6-13 april 2025). Met kunst van makers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), zet Utrecht, Heart of Health in op de verbeeldingskracht van vijf kunstenaars om een inkijkje te geven in de gezonde samenleving in de toekomst. Utrecht, Heart of Health wil met haar netwerk van toonaangevende bedrijven, kennisinstellingen en overheden laten zien dat Utrecht vooroploopt als meest innovatieve gezondheidsregio in Europa.
Op zondag 6 april a.s. wordt de expositie Art of Health geopend met de ondertekening van het Manifest van Utrecht, Heart of Health door een aantal leden van de Economic Board Utrecht o.l.v. wethouder van de gemeente Utrecht. Deze ondertekening valt samen met de opening van de Dutch Health week en de start van de Culturele Zondag. En zal worden omlijst met een live performance om 12.30 uur op het Jaarbeursplein en om 15.00 uur op het Eemplein in Amersfoort.
11:00 – 12:00
Tijdens deze interactieve workshop delen wij hoe holistische chiropractie niet alleen helpt bij het verlichten van fysieke klachten, maar ook bij het herstellen van balans in het lichaam en de geest. Wij laten deelnemers kennismaken met de manieren waarop chiropractie kan bijdragen aan het verbeteren van houding, het verminderen van stress en het bevorderen van algehele vitaliteit. Door het combineren van lichaamshouding, ademhalingstechnieken en gerichte oefeningen, bieden wij praktische tools aan die deelnemers helpen hun gezondheid proactief te verbeteren.
Of het nu gaat om het verlichten van rug- of nekklachten, het verminderen van spanning of het vinden van een natuurlijke benadering van welzijn, deze workshop is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een holistische manier om gezondheid te versterken. Wij laten zien hoe chiropractie kan dienen als preventief middel voor het bereiken van een gezonder en meer gebalanceerd leven.
10:00 – 17:00
Jongeren van nu groeien op in een wereld waar sociale druk en prestaties een grote rol spelen. Annabel Oosteweeghel en Museum Flehite Amersfoort maken dit tastbaar in de tentoonstelling Pretty Dark. De fotoserie van Annabel Oosteweeghel (1969) onthult op filmische wijze het mentale welzijn van jongeren. De beelden worden begeleid door indringende en persoonlijke interviews met de geportretteerden.
11:00 – 17:00
Supermama. Spijtouder. Ravenmoeder. Single mom. Bewustniet-moeder. Wensmoeder. Bonusmoeder. Adoptiemoeder. Co-moeder. Niet-meer-moeder. Nooit-moeder. Het moederschap kent talloze varianten. Good Mom/Bad Mom is een tentoonstelling over moederschap, over zorgdragen, over de politiek van de baarmoeder, over emancipatie.
Met Good Mom/Bad Mom ontrafelt het Centraal Museum de clichés, mythes en stigma’s van het moederschap en creëert ruimte voor een meer geëmancipeerd ouderschap.
10:00 – 16:00 | Twijnstraat 58
HollandFit biedt inwoners van Utrecht een gratis mini health check aan bij LeoLeo. Een keuze uit de volgende metingen: Cholesterol, glucose of bloeddruk.
09:00 – 18:00
De Avicenna Health Hack 2025 is gericht op Artificial Intelligence (AI) in de zorg. Tijdens de Hackathon werken interdisciplinaire teams onder leiding van professionals samen aan het ‘hacken’ van casussen. Deze casussen worden aangeleverd door verschillende partijen. Aan het einde van de dag worden de gehackte casussen van de teams gepresenteerd aan de jury. Tevens zijn er gedurende de dag nog enthousiaste sprekers die iets zullen vertellen vanuit hun expertise over AI in de zorg. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel waarbij er de mogelijkheid is voor de bedrijven, studenten en young-
professionals om met elkaar in contact te komen.
12:30 – 19:00
Tijdens de Culturele Zondag “Beating Heart” kunnen bewoners en bezoekers van Utrecht genieten van een gratis toegankelijk cultureel festival! Op het Jaarbeursplein zijn de hele dag muziekoptredens, straatartiesten, lezingen, een gezellig terras, en nog veel meer activiteiten te bezoeken.
Dit evenement laat zien dat Utrecht de stad is van “gezond stedelijk leven” én dat er een sterke band is tussen cultuur en gezondheid. Want zowel cultuurbeoefening als cultuurbeleving dragen bij aan een goede (mentale) gezondheid, (brede) welvaart en sociale cohesie.
De Culturele Zondag Beating Heart huisvest ook de officiële opening van de Dutch Health Week op 6 april.
14:00 | Padualaan 101
Deze interactieve workshop gaat over het belang van slaap, over slaapproblemen én biedt oplossingen hoe ook jij beter en gezonder kan slapen.
Wat kun je verwachten van deze unieke workshop:
11:00 – 13:00
Ben jij benieuwd naar de verrassende parallellen tussen de natuur en het dagelijks leven? Kom dan op woensdag 9 april naar het GBCU Inspiratiecafé tijdens de Dutch Health Week! Boswachter Arjan Postma, vaak vergezeld van zijn trouwe hondje Skipper, neemt je mee in zijn schatkamer aan verhalen over wat de natuur ons kan leren.
Van managementlessen door de ogen van een hond tot de levenswijsheden van een koolmees: Arjan is een geboren verhalenverteller die voor iedereen, van bioloog tot financieel expert, boeiende en dynamische inzichten deelt. Na het inspiratiecafé vertrek je niet alleen met nieuwe ideeën, maar ook met een glimlach! En er is ook ruimte voor netwerken en een heerlijke lunch.
Datum: Woensdag 9 april
Tijd: 11.00 tot 13.00
Locatie: Seats2Meet, Utrecht Centraal
Kosten: Gratis (inclusief lunch)
Meld je aan via groenleven@greenbusinessclub.nl. Let op; er is beperkt plek.
18:30 – 22:00
De buurt waarin je woont, je studie en je mediagebruik: ze bepalen in welke bubbel je leeft. Die bubbels worden vaak bekritiseerd. We zouden ons het liefst met gelijkgestemden omringen, en zijn daardoor eerder geneigd om negatief te denken over anderen. Tegelijkertijd hebben we een diep verlangen om ergens bij te horen. Hoe word je deel van een groep, zonder je af te sluiten voor de ander? Met sociaal psycholoog dr. Marieke Vermue (UU en SCP) en socioloog en politicoloog dr. Jona de Jong (UU).
Wat kun je verwachten van de avond? Tussen 18.30 en 21.30 uur wordt er een speciaal drie-gangendiner geserveerd door de chefkok van restaurant De Hondekop. Tussen de gangen door gaan wij in gesprek met de sprekers op het podium.
Om je blik te verbreden, dagen we je uit: neem eens iemand naar deze avond mee die uit zichzelf niet zo snel zou komen!
07:30 – 09:00 | Herculesplein 209
Het U-Forward Sport & Bewegen innovatieontbijt is dé ontmoetingsplaats voor het regionale netwerk van ondernemers op het gebied van sportinnovatie en andere stakeholders.
Wil jij je netwerk uitbreiden, je innovatiekracht versterken en nieuwe kansen ontdekken binnen sport en vitaliteit? Dan nodigen Multi-Sportcampus Traiectum, SportUtrecht en ROM Utrecht Region jou van harte uit voor het volgende U-Forward Sport & Bewegen Innovatieontbijt op donderdag 10 april 2025.
Tijdens dit ontbijt ontmoet je andere innovatieve ondernemers en stakeholders uit de regio Utrecht die actief zijn op het gebied van sportperformance, participatie, gezondheid, vitaliteit en buitenruimte.
Welke beurzen en activiteiten werden er tijdens Dutch Health Week 2025 georganiseerd voor (zorg)professionals?
7:30 – 9:00
Hét moment waarop het regionale netwerk van (digital) health-ondernemers, innovatiemanagers en zorgprofessionals samenkomt.
Met een interactieve paneldiscussie met experts over actuele thema’s en uitdagingen in zorginnovatie. Inspirerende ontmoetingen met gelijkgestemden uit de regio. Het versterken van regionale samenwerking en het delen van kennis en ervaringen.
Na een inspirerend ontbijt gaan we samen met meer dan 11.000 bezoekers de beursvloer op voor een boeiende tour. We brengen een bezoek aan enkele Utrechtse bedrijven en sluiten af op het Heart of Health Startupplein van ROM Utrecht Region en Zorginnovatie.nl, dé plek waar innovatie en ondernemerschap in de zorg samenkomen.
Een unieke kans om de nieuwste ontwikkelingen in digitale zorg van dichtbij te ervaren!
10:00 – 12:00
Hé zorgprofessional… denk je ook aan jezelf?
Als zorgprofessional zorg je graag voor anderen, maar hoe zit het met jouw eigen vitaliteit? Meld je aan voor de gratis online workshop op 9 april. In deze interactieve workshop krijg je waardevolle inzichten in jouw vitaliteit en wat er nodig is om deze te verbeteren. Een unieke kans om je te focussen op jezelf en jouw welzijn!
Wat levert het precies op? Meer rust, focus, balans en energie. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan dat nog beter voor een ander.
Gun jezelf dit cadeau en meld je aan.
Op dinsdag tot donderdag laten studenten van het ROC Midden Nederland van de opleiding Gezondheidszorg (dokters-, tandarts-, apothekersassistent) hun skills zien bij de stand, Dit biedt een unieke kans om de zorgberoepen van dichtbij te ervaren en te ontdekken hoe zij het verschil maken in de praktijk. Op dinsdag en donderdag is ook het Sport college aanwezig en gaat aan de slag met positieve gezondheid.
16:00 – 21:00
Tijdens de Beurs Zorg&ICT in Utrecht organiseert de TU/e – SMPE/e samen met de NVKI het Klinische Informatics Alumni Event met:
Er zijn een aantal wildcards beschikbaar.
11:30 – 13:30 | Skybar JIM – Jaarbeursplein 6, 6e verdieping
Graag nodigen wij u uit voor een exclusieve lunchsessie met collega-bestuurders in de zorg, waarin we in gesprek gaan over de rol van zorginstellingen bij het investeren in innovatie. Hoe kunnen we samen het verschil maken voor de toekomst van de zorg?
Genodigden: Bestuurders en toezichthouders in de zorg.
We hopen u daar te ontmoeten voor een goed gesprek en een gezamenlijke lunch.
12:30 – 19:00
Tijdens de Culturele Zondag “Beating Heart” kunnen bewoners en bezoekers van Utrecht genieten van een gratis toegankelijk cultureel festival! Op het Jaarbeursplein zijn de hele dag muziekoptredens, straatartiesten, lezingen, een gezellig terras, en nog veel meer activiteiten te bezoeken.
Dit evenement laat zien dat Utrecht de stad is van “gezond stedelijk leven” én dat er een sterke band is tussen cultuur en gezondheid. Want zowel cultuurbeoefening als cultuurbeleving dragen bij aan een goede (mentale) gezondheid, (brede) welvaart en sociale cohesie.
De Culturele Zondag Beating Heart huisvest ook de officiële opening van de Dutch Health Week op 6 april.
11:45 – 15:00
Veel ideeën blijven hangen in onze gedachten, terwijl een snel model je verder kan helpen. Het maken helpt je denkproces en is handig voor communicatie met ontwerpers, makers, en anderen. En het kan heel snel!
Daarom een snelle workshop waarin je in één uur kennismaakt met één van de prototyping methodes (laser) en waarin we jullie uitdagen om een probleem uit het ziekenhuis in één uur op te lossen.
En dat dit kan weten we, omdat we deze workshop ook geven aan de internationale zorgstudenten van de Summerschool. We nemen je mee in het proces, de uitdaging is aan jullie.
13:00 – 16:30
Hoe kunnen het sociaal domein en het zorgdomein beter samenwerken om mensen in kwetsbare positie tijdig te ondersteunen en een stapeling van problemen te voorkomen? Waarom raken burgers, professionals en bestuurders steeds vaker verstrikt in een systeem dat ‘samen goed’ doen eerder belemmert dan vergemakkelijkt?
Tijdens deze bijeenkomst verkennen we deze vragen en zoeken we naar antwoorden. In een prikkelend debat onder leiding van Pieter Hilhorst gaan bestuurders en experts met elkaar in gesprek over systeemuitdagingen en de kracht van gemeenschappen. Straatarts Michelle van Tongerloo deelt haar ervaringen uit de praktijk, waarin zij dagelijks de gevolgen ziet van beleid dat onvoldoende aansluit op de realiteit.
Daarnaast biedt het programma ruimte om deel te nemen aan verdiepende deelsessies over vernieuwende antwoorden in het sociaal domein en zorgdomein en in de samenwerking tussen de domeinen. Na een plenaire opening kan je deelnemen aan verdiepende deelsessies.
10:00 – 14:00
Alleen als we mentale gezondheid als collectieve verantwoordelijkheid zien, kunnen we met elkaar de veerkracht van Nederland vergroten. Als we vanuit de samenleving zelf preventief de mentale weerbaarheid van mensen versterken, kunnen de druk op de overbelaste GGZ verlagen.
Het is daarom hoog tijd dat we met andere ogen naar onszelf en ‘het systeem’ kijken en met elkaar werken aan een samenleving die bijdraagt aan ons mentaal welzijn in plaats van daar afbreuk aan doet. We nodigen je uit 8 april van 10 tot 14 uur mee te denken over hoe we die collectieve verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Jaarbeurs Utrecht
Zorg & ict is de jaarlijkse ontmoetingsplek voor zorgprofessionals om zich te laten informeren en inspireren door slimme technologieën en innovatieve oplossingen in de zorg.
11.00 uur – 12.00 uur (optie 1) en 14.00 – 15.00 uur (optie 2)
Wie zorgt er voor jou als je het moeilijk hebt? Voel je dat je al langere tijd geleefd wordt omdat je snel klaar staat voor anderen, maar jezelf vergeet? Weet je dat je meer rust wilt, maar niet hoe?
Ik begeleid jou in jouw reis van stress en angst naar passie en energie. Als ervaringsdeskundige leer ik nog elke dag met mijn eigen stress- en angstklachten omgaan. De afgelopen vijf jaar heb ik hier flinke stappen in gezet en ik leer nog elke dag. Ik combineer kennis met ervaring. Ik val en sta weer op. En help jou daar graag bij.
We gaan samen de natuur in, lekker een uur wandelen langs de Utrechtse Singel. Het hoofd leegmaken. Ik coach, luister en jij bepaalt wat je eruit wilt halen. Ready for it? Ik heb er zin in!
Interesse in een wandeling? Neem contact op via 06 30506448. Zo kunnen we snel samen een afspraak maken. De bijdrage voor een wandeling is +/- €25.
Vormt het bedrag een drempel maar ben je wel gemotiveerd? Laat het me even weten.
15:00 – 15:45
De Nationale Zorginnovatieprijs van Zorginnovatie.nl viert in 2025 haar 10e jubileum. Sinds de start van deze prijs hebben vele zorgondernemingen na deelname aan het traject een stuk makkelijker de weg naar de markt gevonden om hun innovatie te implementeren en op te schalen. De finalisten maken kans op de vakjuryprijs van €10.000 of de publieksprijs van €5.000. Daarnaast krijgen ze begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun innovatie.
Tijdens Zorg & ict, op de Tech Mainstage, maken we de winnaars bekend! Constantijn van Oranje zal op 9 april op feestelijke wijze de winnaars van de Nationale Zorginnovatieprijs 2025 bekend maken. Benieuwd naar de kanshebbers? Lees hier meer over de deelnemende innovaties.
Hef jij samen met ons het glas op de winnaars?
Startpunt 07.E086
Ontdek hoe jouw (oudere) medewerkers langer en met meer plezier aan het werk blijven
De komende 20 jaar veroudert onze samenleving. Dat geeft kansen én uitdagingen voor de zorg van morgen. Het benutten van het ‘grijze potentieel’ – de kennis en ervaring van oudere medewerkers – kan niet alleen personeelstekorten verkleinen, maar ook bijdragen aan een stabiele en kwalitatieve zorgomgeving.
In een dagelijkse rondleiding om 10.00 en 14.00 uur over de Zorg&ICT beurs nemen we je mee langs vijf innovatieve exposanten op het gebied van technologie die kan bijdragen aan werkplezier en het verlichten van de werkdruk. Denk bijvoorbeeld aan: innovatief roosteren, digitale inclusie en een leven lang leren. En innovaties die wellicht net zo goed van toepassing zijn voor de ‘jonge’ medewerker. Zet het in je agenda via de Zorg&ICT website!
LET OP: Er zijn slechts beperkt aantal plekken en headsets beschikbaar, dus wees op tijd bij de stand.