Werk geeft revalidant leven en welbevinden terug

dutchhealthhub
25 januari 2024
3 min

Door een ongeluk, hersenbloeding of gewoon domme pech moeten jaarlijks meer dan 200.000 Nederlanders een beroep doen op medisch specialistische revalidatie. Een aanzienlijk deel van hen komt tegen wil en dank langs de kant te staan en doet niet meer mee aan het arbeidsproces. En dat terwijl werk de sleutel is tot zelfstandigheid en welbevinden. Voor de Maartens Foundation reden om bijzondere aandacht voor het thema te vragen tijdens de Geluk in Beweging Challenge 2024.

“De maatschappij is niet of nauwelijks ingericht op wat mensen willen en kunnen nadat ze de revalidatiekliniek verlaten hebben”, stelt directeur Rob Harmeling van de aan de Sint Maartens Kliniek gelieerde foundation. “Zo word je toeschouwer van je eigen leven. Met deze Geluk in Beweging Challenge willen we kansen creëren voor ex-revalidanten in hun ‘Koers naar Werk’, zoals het centrale thema van Maartens Foundation de komende drie jaar luidt.”

Bekende namen

De Challenge, die van 4 tot en met 8 maart gehouden wordt, voorziet in een vijfdaagse etappekoers die door heel Nederland voert. Oud-wielrenner Harmeling leidt een wisselend peloton van (ex)revalidanten, sympathisanten en oud-sporters. Daaronder bekende namen als  Sven Kramer, Youri Mulder, Michael Boogerd en Erik Breukink. Ook wielerploeg Tour de Tietema, waarvan Harmeling sinds vorig jaar ploegleider is, is van de partij.

Onbenut arbeidspotentieel

Het doel van de Geluk in Beweging Challenge is tweeledig. Allereerst fietsen de deelnemers door sponsoring geld bij elkaar. Daarnaast hoopt de organisatie het onderwerp ‘werk’ op de agenda van beleidsmakers en werkgevers te krijgen. “We spreken vaak van onbenut arbeidspotentieel, maar zo lijkt het een instrument, terwijl het om mensen gaat, die allemaal talent hebben”, zegt rayonmanager Jan-Willem te Dorsthorst van UWV Werkbedrijf Achterhoek & Twente, tevens sponsor van de slotetappe.

“Er kan zoveel meer als we dit zichtbaar maken. Daarom proberen we rond de Challenge ook ontmoetingen te creëren zodat we elkaar in de ogen kunnen kijken.” “We laten op dit moment te veel talent liggen”, vult Harmeling aan. “Terwijl (ex-)revalidanten niets liever willen, maken bestaande regels en procedures hun terugkeer op de arbeidsmarkt enorm lastig.”

Minder problemen

Revalidatiearts Helma Bongers van de Maartenskliniek juicht de oproep toe om meer aandacht te schenken aan werk voor (ex)revalidanten. “We weten dat mensen die werken minder last hebben van depressie en coping-problemen en ook een veel beter welbevinden hebben.”

Bongers onderkent dat niet alle (ex)revalidanten zomaar kunnen terugstromen naar de arbeidsmarkt. Maar goede communicatie kan volgens haar veel problemen uit de weg ruimen. “Mijn tip aan revalidanten is: stel je positief op, werk mee met wat de werkgever vraagt, manage verwachtingen en bespreek wat nodig is. Bijvoorbeeld later beginnen omdat het veel meer tijd kost om aan te kleden. Of een rustpauze tijdens werktijd om de energie op pijl te houden. En als er aanpassingen nodig zijn, zijn wij er om te adviseren.”

Topsportcarrière

Hoe sport en werk op een bijzondere manier kunnen samen komen, laat het verhaal van parasporter Johan Reekers zien. Geboren zonder benen, leerde hij vanaf zijn vierde jaar lopen met protheses. Geen sinecure in het Enschede van de jaren zestig en zeventig. “Natuurlijk werd ik gepest. Andere kinderen noemden me stiefpoot. Maar ik was zelf ook geen lieverdje. Wij waren dat tuig van de mytylschool van Het Roessingh. Door de sport heb ik uiteindelijk geleerd mijn handicap te accepteren.”

Niet alleen wist Reekers als deelnemer aan negen Paralympic vier medailles te veroveren waaronder twee gouden, ook maakte hij carrière als fulltime handbiker en trainer.

Nieuwe dromen

Bij de komende Geluk in Beweging Challenge zal Reekers meerijden als één van de voortrekkers. Pelotonsleider Harmeling kan de steun goed gebruiken. Niet alleen rijdt hij op een zware sponsor-bakfiets, aan het eind van elke etappe wacht hem een verrassingsopdracht.

Die opdrachten zal Harmeling naar eigen zeggen met plezier uitvoeren. “Als wielrenner was ik een waterdrager, iemand die anderen over hindernissen duwt. Nu kan ik revalidanten een zetje geven over drempels op weg naar nieuwe dromen.”

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen