De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) trekt zich terug uit de adviesraad van ZorgkaartNederland. De LHV vindt de betrouwbaarheid van de beoordelingen onvoldoende gewaarborgd. De Patiëntenfederatie betreurt de stap van de huisartsen. Kritiek op Zorgkaart is er ook van de Federatie Medisch Specialisten. Zonder aanpassing van de beoordelingssystematiek dreigen zij verdere medewerking te staken.
De LHV zegt de afgelopen jaren “steeds meer signalen” te hebben gekregen, waaruit blijkt dat huisartsen zich onvoldoende herkennen in de manier waarop reviews worden verzameld en gedeeld. Volgens de LHV is het niet helder hoe ZorgkaartNederland precies te werk gaat en welke criteria gelden voor publicatie van reviews. De LHV heeft met name twijfels over de redactionele controle en authenticatie van reviewers. Zijn zij daadwerkelijk patiënt van de beoordeelde arts?
Verbetervoorstellen
Naast het gebrek aan betrouwbaarheid laakt de LHV de hoeveelheid reviews. De soms beperkte aantallen zouden de patiënt onvoldoende houvast bieden bij het zoeken van een goede zorgverlener. Hoewel Zorgkaart de afgelopen jaren verbetervoorstellen van de LHV heeft overgenomen, zien de huisartsen onvoldoende vooruitgang. Om die reden besluit de LHV nu om zich terug te trekken uit de adviesraad.
Geverifieerde route
ZorgkaartNederland betreurt de stap van de LHV en verbaast zich over de achterliggende argumenten. Volgens initiatiefnemer Patiëntenfederatie Nederland komt bijna 80 procent van de waarderingen binnen via een geverifieerde route. “Dit betekent dat we zeker weten dat de patiënt die de waardering schrijft ook daadwerkelijk bij de betreffende zorgverlener is geweest. In 2024 lijken we uit te gaan komen op in totaal zo’n 250.000 patiëntwaarderingen op ZorgkaartNederland die voldoen aan onze strenge gedragscode.”
Weerstand
Volgens de Patiëntenfederatie zit een deel van het probleem bij de huisartsen. “Pogingen vanuit ZorgkaartNederland om ook in de huisartsenzorg op deze betrouwbare manier te gaan werken, stuitten de afgelopen jaren vaak op weerstand en terughoudendheid van juist de LHV en huisartsen. Met als gevolg dat door deze weerstand zowel het aantal waarderingen als de betrouwbaarheid ervan in de huisartsenzorg op dit moment achterblijft bij branches die wel graag en goed met ons samenwerken.”
Complex
Toch staat de LHV niet alleen in haar kritiek. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) laat weten de afwegingen van de LHV te begrijpen. Volgens de Federatie blijkt het verzamelen en interpreteren van patiëntfeedback complex. Verbeteringen binnen Zorgkaart Nederland zijn dan ook nodig. Die willen de medisch specialisten op korte termijn zien. “Mocht dat niet gebeuren, dan zal de Federatie ook moeten overwegen wel of niet uit de adviesraad te stappen”, aldus bestuurslid Selma Tromp van de FMS.