Heart of Health-Startupplein: Utrecht pronkt met zorginnovaties

dutchhealthhub
14 juni 2023
3 min

Van alle startups in de regio Utrecht is maar liefst 12 procent actief in de health-sector. Geen wonder dat de innovatieve ondernemers dus een plekje claimen (én verdienen!) op het Zorg & ICT event: het Heart of Health-Startupplein.

ROM Utrecht Region helpt innovatieve bedrijven in de regio Utrecht met financiering, innovatie en de stap naar het buitenland. Op hun Heart of Health-Startupplein op Zorg & ICT in de Jaarbeurs delen tien startups en scale-ups uit de regio hun verhaal. De één zit nog volop in de testfase, de ander maakt al buitenlandplannen.

Welpair Assistant: de Fitbit voor op kantoor

Zo laten Martin Duijs en Peter-Paul van Maanen van Welpair vol trots hun oplossing voor ‘kantoortijgers’ zien. Met de Welpair Assistant software willen zij kantoorpersoneel gezonder laten werken om te voorkomen dat ze uitvallen. “De Fitbit voor op kantoor”,  vat Van Maanen de oplossing treffend samen. De software is een stuk uitgebreider dan de ‘ouderwetse’ schermtijdprogrammaatjes. Uiteraard wordt schermtijd wel gemeten, maar bijvoorbeeld ook de werkhouding, werkplek en werkomgeving worden geanalyseerd via alle sensoren van de laptop. Artificial Intelligence (AI) zorgt vervolgens voor inzichten en concrete tips.

Duijs: “Welpair Assistant is er niet voor de baas, maar voor jou als medewerker, zodat jij je houding, stressniveau en meer in de gaten kunt houden en bewust en onbewust aanpassingen kunt doen.” Op team- of afdelingsniveau kan een manager overigens wel de data inzien. De Welpair Assistent is klaar om de markt op te gaan, dus de heren hopen nu hun service uit te breiden met partners, bijvoorbeeld op het gebied van mindfulness.

Thuisleefgroep: langer zelfstandig thuis wonen

De Thuisleefgroep is ondertussen bezig hun hele ecosysteem bij de gemeente Den Haag uit te rollen. Met verschillende services maken zij het mensen gemakkelijker om zorghulpmiddelen te vinden en uit te proberen. Het begon allemaal met De Thuisleefgids. Nienke Arkesteijn vertelt: “CEO Ilse wilde samen met haar zus zorghulpmiddelen voor haar oma regelen. ‘Dat fixen wij wel even’, dachten ze. Maar al snel werden ze van het kastje naar de muur gestuurd, liepen ze tegen hoge aanschafkosten aan en raakten ze het overzicht kwijt.” In De Thuisleefgids kunnen mensen makkelijk zorghulpmiddelen vinden, vergelijken en kopen of lenen.

De dienstverlening is vervolgens uitgebreid met software voor zorgprofessionals: De Thuisleefbieb om hulpmiddelen te lenen en de Thuisleefwijzer om snel tot een goed advies voor de juiste hulpmiddelen te komen.

Thuisleefgroep startup Thuisleefgids

Vedea Healthware: VR-game voor lui oog

Heeft een kind een lui oog? Plak een sticker op het goede oog. Dat doen we al jaren zo. Maar het kan anders. Leuker. Teun Aalbers van Vedea showt op de beursvloer een VR-game voor kinderen waarbij ze hun luie oog trainen. Via de VR-bril en een telefoon ziet het kind met het ene oog iets anders dan het ander. In de hersenen wordt dat dan een totaalbeeld. Het luie oog wordt zo verplicht om mee te doen want anders kun je de game niet spelen. Een sterke incentive dus.

Momenteel loopt er een test met 74 kinderen via Het Oogziekenhuis Rotterdam: 37 kinderen krijgen de oude vertrouwde sticker en 37 kinderen spelen iedere dag twintig tot dertig minuten de game van Vedea. De verwachting is niet alleen dat de kinderen dit een stuk leuker vinden, maar ook dat de game vijf tot acht keer effectiever is dan de sticker.

Heart of Health-Startupplein

De regio Utrecht heeft nog veel meer start-ups en scale-ups die mooie dingen doen. Kom vooral zelf kijken en proberen op het Heart of Health-Startupplein op Zorg & ICT.

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen