Jelle Drijver en Jos Hummelen zijn verslingerd aan podcasten. Het zijn podcasters van het eerste, of in ieder geval van het tweede uur. Sinds mei 2023 maken ze samen met Rob van Beek de energieke podcast Pepper.
Kleine Jos en Jelle droomden van een carrière bij de radio. Ze maakten op hun jongenskamertjes radio-uitzendingen, compleet met reclames, spelshows en muzikale optredens.
Jos werkte bij BNR, voor Jelle is het niet de radio geworden. Hij biedt met Dotslash werkruimte aan startups. Jos Hummelen is tegenwoordig communicatiespecialist bij ROM Utrecht Region. Dankzij de opmars van het podcasten komt hun droom toch nog uit. Youtube maakte het al mogelijk om beelden met de hele wereld te delen, door het podcasten kan dat nu ook met audio.
Oppepper
Drijver, Hummelen en Van Beek riepen Pepper in het leven om ondernemers in de regio Utrecht ‘een stevige oppepper te geven op het gebied van de gezonde mens, de gezonde leefomgeving of de gezonde samenleving’. Positieve verhalen van ondernemers om de hoek die echt een bijdrage leveren aan een maatschappelijke uitdaging. Pepper is heel breed, maar de makers geven met kleurtjes in de lijst podcastst aan waar een aflevering gaat over. Duurzaamheid is groen, gezondheid donkerblauw en media en gaming lichtblauw.
Tientallen edities
Sinds mei 2023 hebben ze al tientallen edities gemaakt. En een oppepper is het zeker. De energie spat ervan af. Een mooi voorbeeld is de aflevering met Thijs van Es van FC Utrecht. Hij vertelt hoe FC Utrecht zich samen met andere topsportverenigingen inzet om niet alleen de sporters, maar ook de toeschouwers gezond te maken. In een andere aflevering vertelt Emily Jacometti van Flavour over de werking van gamification. Met hun game over veilig internet voor kinderen gaan ze Europa in.
Alles vragen
Hummelen en Drijver zijn niet alleen graag aan het woord in hun podcasts. Ook over podcasten kunnen ze uren praten. Hummelen vindt podcasten ‘een hele toffe manier’ om vrijelijk te kunnen spreken met mensen. “Het is een mooi excuus om mensen aan tafel te krijgen en alles te kunnen vragen. En dan is het wel on the record.”
Drijver herkent dat. “We hebben pas een nieuwe aflevering van Pepper opgenomen. Onze gast gaf aan dat hij zich alleen de eerste vijf minuten bewust was van de microfoon. Daarna vergat ze die. Dat is toch prachtig?”
Geintje
De presentator van Pepper werkt altijd met een co-host. Drijver: “Die kan op de juiste momenten doorvragen als de presentator dat even niet doet. En het geeft een beetje lucht in het gesprek. We gooien er zo af en toe wel een geintje in.”
Hummelen; “En soms kun je samen iemand net even iets meer uit de tent lokken. Dat is trouwens meestal niet nodig als je de juiste gasten hebt uitgenodigd. Drijver: “Als ik een opname heb gemaakt en ik ben er gedurende het gesprek achter gekomen dat ik weinig heb geleerd, dan publiceer ik het gewoon niet. ”
Snel en flitsend
Hummelen: “Je kent de grafiekjes wel, waarop te zien is dat de aandacht van tieners en twintigers afneemt. Alles moet snel en flitsend zijn. De vraag is of je daarin mee wilt gaan. Nog korter en nog meer hapklare informatie. Podcasten doet het tegenovergestelde: het is alleen audio en we nemen echt de tijd. Volgens mij hebben we juist ook genoeg soms aan alleen maar een goed verhaal één spreker. Dat vind ik er heel sterk aan, want dat heeft wel echt een impact. Je zit letterlijk in het oor van de luisteraar.” Drijver: “Dat is heel intiem. Je bent als luisteraar een fly on the wall, het is net of je erbij bent.”
Zorg & ict
Vorig jaar werden tijdens Zorg & ict in een paar dagen maar liefst zes afleveringen van Pepper opgenomen. Bezoekers aan de beurs konden meeluisteren via een koptelefoon. Hummelen kijkt daar met veel plezier op terug. “Het is echt leuk als je meteen reacties krijgt. De luisteraars konden bovendien vragen stellen, dat maakte het extra leuk.”
Hij noemt als voorbeeld de aflevering die ze opnamen met Thomas Furness. “Geweldig was dat. Die man is al in de tachtig. Hij weet echt alles over VR en de metaverse. We raakten niet uitgepraat. Het alarm van Jaarbeurs ging af, de zaal ging om ons heen ging dicht, het maakte allemaal hem allemaal niets uit. Hij bleef stoïcijns oreren.”
Ook dit jaar gaan ze op Zorg & ict podcasten. Dat doen ze op de stand van ROM Utrecht Region. De meeste gasten zijn nog niet bekend. Wie zeker aanschuift, is Jelle Heisen van Verne Health. Hij is met zijn chatbot voor fysiotherapeuten genomineerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs. Ook de winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs zal aanschuiven in hetzelfde gesprek.
Rustmoment
Zelf luisteren ze ook regelmatig naar podcasts. Ter ontspanning. Drijver luistert vooral op momenten dat hij niet kan lezen of kijken. “Je gaat achter het stuur geen artikel lezen of YouTube kijken. Maar naar een podcast luisteren kan prima.”
Voor Hummelen is een podcast luisteren in een rustmoment. “Als je een goede podcast luistert met een duidelijk verhaal, dan ben je alleen daar mee bezig. Het richt je aandacht, het remt je een beetje af. Het is een fijne bubbel om even in te zitten.”
Nieuwsgierig geworden? Hier vind je alle afleveringen. Een opname bijwonen? Kom dan naar Zorg & ict.