‘Impact maken is belangrijk bij innovaties’

dutchhealthhub
15 juni 2023
3 min

Startups en scale-ups spelen een cruciale rol bij innovatie op het gebied van Life Sciences en Health. Utrecht loopt daarbij voorop. Maar liefst 12 procent van alle startups uit de regio Utrecht is actief in de health-sector. Op het Heart of Health-Startupplein op Zorg & ICT mocht een deel van hen zich presenteren.

Investeerder Adinda Woelderink van Regionale Ontwikkelings Maatschappij (ROM) Utrecht Region kijkt donderdagmiddag tevreden terug op de aanloop die er is geweest op het Startupplein, dat georganiseerd was door ROM Utrecht Region samen met de Utrecht Economic Board. Tien van de meest innovatieve startups en scale-ups uit de regio deelden hun innovatieverhaal met de bezoekers van de beurs. Hieronder zijn bedrijven als Welpair, Linksight, Moveshelf, VindiQu, Amulet, Holomoves, Vedea, Thuisleefgroep, Dytter en Medicine Men.

Impact maken met zorginnovaties

Een deel van de bedrijven heeft van ROM Utrecht Region investeringen gekregen. “We investeren in bedrijven die we graag zien slagen, die kansrijk zijn en potentie hebben”, legt Woelderink uit. “Naast de tien bedrijven hebben nog meer startups zich aangediend de afgelopen drie dagen, met vragen voor financiering en onze diensten.” Een mooie innovatie noemt ze Vedea. Die start-up maakt met behulp van gaming de genezing van een lui oog leuk voor kinderen. “Niks geen pleisters meer voor het oog.”

Als investeerder kijkt ze er vooral naar of een innovatie haalbaar is en of het klopt wat er in de plannen staat. “Is de innovatie logisch? Richt die zich op een  interessante markt? Maakt die impact? Gaat het bedrijf groeien?”

Als ze er iets in ziet, maakt ze een voorstel dat voor het investeringscomité binnen ROM Utrecht Region komt. Als het antwoord positief is, gaat de investering door. “De impact is heel belangrijk. We investeren immers met overheidsgeld, en dat willen we doen we in onze toekomst.”

Kansen voor innovatie

Innovatie is enorm belangrijk voor de gezondheidszorg, stelt Woelderink. “Er liggen veel kansen, maar er is nog veel ruimte voor verbeteringen.” Een van de grote problemen die we volgens haar met innovaties kunnen aanpakken, is het personeelstekort in de zorg. “We hebben echt technologie nodig om de zorgverlening  efficiënter te kunnen inrichten. Als investeerder is het dan ook zeer boeiend om te zien wat er allemaal aankomt de komende vijf jaar. Ik vind bijvoorbeeld de komst van Artificial Intelligence (AI) heel mooi. Natuurlijk moeten we de toepassing begrenzen, maar als je altijd dezelfde keuzes maakt, waarom zou je het niet automatiseren?”

Andere mooie initiatieven die Woelderink noemt, werken met thuismonitoring. “Dat helpt om standaard de chronische gezondheidszorg uit het ziekenhuis te halen en de patiënt beter thuis in de gaten te houden. Een andere goede ontwikkeling is dat de patiënt steeds meer in het centrum van de zorg komt te staan. We zijn veel meer bezig om de reis van de patiënt in te richten. Ook buiten dit event om zijn er spannende ontwikkelingen op het vlak van biotechnologie. Daarmee kunnen we ziektes op genetisch niveau uitschakelen.”

Heart of Health 

Dat Utrecht zo’n centrum van gezondheid, zo’n Heart of Health, aan het worden is, noemt Woelderink niet meer dan logisch. “Er is een hoogopgeleide bevolking, er zijn kennisinstellingen zoals de Universiteit en het UMC. Er gebeurt dan ook veel op het Utrecht Science Park. Ook andere initiatieven zijn sterk, zoals de Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) en Dotslash. Die waren al bezig voordat wij als ROM hier actief. Werden. We hopen dan ook dit verder uit te bouwen en te faciliteren, zodat we echt de Heart of Health van Nederland worden.

Fotografie: Jos Hummelen, ROM Utrecht Region

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

dutchhealthhub

Gerelateerde artikelen